Ciasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty.
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 stopionego i ostudzonego masła ( nie margaryny!)
- 3 jajka
- mały kubeczek jogurtu naturalnego plus 2 łyżki śmietany 12%
- szklanka cukru trzcinowego
- ok. 10 sztuk śliwek
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki przygotować ok. godziny przed pieczeń, żeby miały jednakową temperaturę, w ten sposób unikniemy zakalca :-) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać po kolei kolejne składniki, mieszając drewnianą łyżką, żadnych mikserów. Przełożyć masę do tortownicy i układać śliwki skórką do dołu, niezbyt gęsto, żeby było miejsce do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni.
Smacznego i udanego weekendu :-)))
Nie pogniewałabym się, gdyby mi ktoś takie zaserwował na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńjak będę bogata i będę miała swoją restaurację, to Cię znajdę i zaserwuję :-) a póki co polecam wypiek, bardzo prosty w obsłudze :-)
Usuń