Czy Wy też macie odwieczny problem, co wziąć do pracy na obiad? Ja tak, staram się omijać kanapki i fast foody szerokim łukiem. Czasami mam naprawdę dylemat i o zgrozo zostaję parówka. Także postanowiłam stworzyć menu do pracy. Zdrowe, szybkie i sycące żarełko. Na pierwszy ognień poszedł makaron i tuńczyk z rukola, sałatą rzymską i sosem jogurtowo-ziołowym. Sól ograniczyłam do minimum zastępując ją dużą ilością moich ukochanych ziół prowansalskich.
Składniki:
- 250 g makaronu cavatappi durum
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- garść rukoli
- garść sałaty rzymskiej
- zioła prowansalskie
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- odrobinę soli do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, poczekać aż wystygnie.Ułożyć na dnie pudełeczka, sałaty umyć osuszyć. Tuńczyk odsączyć z wody. Na makaron ułożyć sałatę , kawałki tuńczyka polać sosem.
Sos można wlać w oddzielny pojemniczek i polać tuż przed konsumowaniem.
Sałatki nie mieszamy widelcem, tylko zamknięte pudełeczko potrząsamy jak shake :-)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz