środa, 26 sierpnia 2015

ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH



Wolny czas należy celebrować! Czy to z rodziną na spacerze, czy na robieniu nic ( moje ulubione) czy w garach;-) W związku z tym, że od 6 rano napierdziera mi koparka za oknem a nad głową wiertarka to nie da się ani celebrować ani spać, więc co innego mam robić jak nie gotować. Tak więc łosoś już przygotowany do pieca. Bez żadnych udziwnień, prosty przepyszny, boski!!! Nie wstydźcie się go podać na stół przy wolnym czasie. 

Składniki: 


  • filet z łososia ze skórą 
  • pół pęczka szczypiorku 
  • łyżka ziół prowansalskich 
  • łyżka oliwy 
  • sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu 
  • kawałek foli aluminiowej 
  • kilka plastrów cytryny 
Sposób przyrządzenia: 

Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony oraz ziołami. Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny.



 Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-) 




























Udanego dnia :-)) 


2 komentarze: