W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze, doskonale się sprawdza. Także zapraszam.
Składniki ciasto :
- 170 g mąki krupczatki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki )
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- jajko
- sól, pieprz czarny świeżo mielony,
- 2 łyżka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego z indyka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki
- sól, pieprz
Soczewicę
zalać 1,5 szklani wody i gotować na wolnym ogniu do
momentu odparowania jej ok. 40 min. Kiedy już będzie miękka i całkowicie
wchłonie wodę, dodać czosnek i blenderem zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie
przyprawy wyżej wymienione. Dusić przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolać odrobinę oliwy lub trochę wody . Takim oto farszem przełożyć naleśniki . Złożyć w rożek, odciąć końce aby nabrały kształtu tortilli. Soczewica jest dosyć sucha, także gotowe danie polać sosem tuż
przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz