wtorek, 29 lipca 2014

NALEŚNIKI Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ I MIĘSEM MIELONYM

Dzisiaj będzie lekko ale pysznie. Temperatura na dworze ok. 28 stopni, nic tylko leżeć pod gruszą.
W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze, doskonale się sprawdza. Także zapraszam.











Składniki ciasto :

  • 170 g mąki krupczatki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki )
Farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • jajko
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony, 
  • 2 łyżka sosu sojowego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka 
sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego 
  • 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki 
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na małych obrotach i odstawić na godzinę, żeby pooddychało . Będzie bardziej puszyste, Następnie smażyć. Przeważnie używam skórki od słoninki, taki babciny sprawdzony sposób. Można również pędzlem maczanym w oleju smarować patelnię lub  wymyślony przeze mnie  sobie taki oto sposób: połówka ziemniaka zamiast pędzla :-) 

Soczewicę zalać 1,5 szklani  wody i gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania jej ok. 40 min. Kiedy już będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodać czosnek i blenderem  zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Dusić przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolać odrobinę oliwy lub  trochę wody . Takim oto farszem przełożyć naleśniki . Złożyć w rożek, odciąć końce aby nabrały kształtu tortilli. Soczewica jest dosyć sucha, także gotowe danie polać sosem tuż przed podaniem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz