Składniki :
- 250 g makaronu typu piórka
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki wody
- 50 g czarnych lub zielonych oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- sól
- odrobina pieprzu
- 50 g rodzynek sułtańskich
Sposób przygotowania:
Makaron wsypać do gotującej się osolonej wcześniej wody( 1 litr wody na 100 g makaronu). Gotować do zmiękczenia, odcedzić. Bakłażan + cebula pokroić w kostkę. W tym przypadku bardzo ważna jest cebula, ma to być ładna duża kostka. Pokrojone warzywa przełożyć do patelni, dolać oliwę, smażyć ok. 3 minut mieszając. Po upływie czasu, kiedy cebula i bakłażan będą już zarumienione, podlać wodą i dusić pod przykryciem 2 minuty.
W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem. Makaron przełożyć do garnka, dodać, pomidorki, oliwki, rodzynki i bakłażan z cebulą. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie tuż przed podaniem można posypać odrobiną parmezanu.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz