Od poniedziałku miałam ochotę na chłodnik niestety czasu mi zabrakło a dzisiaj ochota przez ten deszcz odeszła razem ze słońcem dlatego będzie pyszna, pieprzna zupka brokułowa. Zaczynamy :-)
Składniki:
- 50 g makaronu nitki
- 50 g gotowanej szynki wieprzowej
- 250 g brokułów
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 2 łyżki Waszej ulubionej oliwy
- 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
W dużym
garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę pokrojone
w paski i zmiażdżony czosnek. Cały czas mieszając pilnując żeby
nie przywarło do dna :-) bo będzie dym:-)
Następnie
wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu 6 min, z uchyloną
pokrywką. Na koniec wsypujemy brokuły podzielone na różyczki i
gotujemy aż zmiękczą. Dodajemy ugotowany makaron i przyprawiamy do
smaku solą, pieprzem i ziołami. Podajemy posypane parmezanem.
Smacznego
Zawsze myślałam, że z brokuł można zrobić tylko zupę krem, a tu jest płynna i jeszcze ma makaron. Godna wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńWspaniała jest i bardzo sycąca. Także polecam na chłodniejsze dni, bo najlepiej smakuje jak jest gorąca. Pieprzyk rozgrzewa :-)
OdpowiedzUsuń