Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka śmietany 12 %
- szczypta soli
Oczywiście możemy ciasto zagnieść tradycyjnie na stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok.
Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.
masa
- 350 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- skórka starta z cytryny
- 350 g jagód
- 30 g ( 3 łyżki) cukru pudru
Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.
Kiedy ty na to wszystko masz czas? Chyba moje ni wolne oddają Tobie:) Zazdroszczę Ci tej pasji:)
OdpowiedzUsuńz dnia na dzień coraz mniej, im bardziej się wkręcam w bloga tym mniej czasu, ale jest czego zazdrościć. Wynagradzam sobie tym korporacyjny świat :-)
UsuńMniaaam ! Wyglada przepysznie ! :) tez ktoregos dnia zrobie. Paula :)))
OdpowiedzUsuńkoniecznie, tylko najlepszy jest teraz czas jak są jagody, potem te chińskie to nie to samo :-)
Usuń