Składniki:
- 340 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 3 płaskie łyżki cukru
- 150 g jagód prosto z lasu
- 170 g maki żytniej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju plus porcja do smażenia
- 200 ml mleka
Sposób przyrządzenia:
- Jabłka, sok z cytryny, 15 g cukru i 2 łyżki wody przełożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut pod przykryciem do momentu, gdy owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką aby nie przywarło do dna. Następnie należy przełożyć do miski razem z jagodami.
- Mąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.
- Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać z owocami i odrobiną śmietany.
no wygląda apetycznie aż chce się zjeść:)
OdpowiedzUsuńmniam :-) obiecuję, także zachęcam do pichcenia :-)
Usuńz brzoskwinią i bananem :D
OdpowiedzUsuńbrzoskwinia myślę, że doskonały pomysł natomiast banan? hmmm muszę chyba wypróbować, bo jakoś moja kubki smakowe w wyobraźnie nie działają na babana:-)
Usuńno i gesta zimna wiejska smietanka
OdpowiedzUsuńkoniecznie :-)
Usuńświetny deser ! ja polecam z jabłkami prażonymi z wanilią ze słoika z firmy pińczów
OdpowiedzUsuń