piątek, 8 maja 2015

INDYK NA SAŁACIE

Jeżeli ktoś z Was stosuje lub ma zamiar zacząć stosować dietę bez węglowodanów, to polecam prostą i smaczna sałatkę lunchową. Można śmiało zapakować w pojemniczek i wziąć do pracy bez potrzeby latania po restauracjach w porze drugiego śniadania. 

Składniki:

  • jeden  mały filet z indyka 
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 4 pomidory 
  • 2 ogórki zielone
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • czosnek, kolendra, ostra papryka, sól, pieprz 
  • płatki kukurydziane (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia: 

Mięso pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oliwie i posypać przyprawami (można obtoczyć w zmiażdżonych płatkach kukurydzianych) . Sałatę opłukać porwać na małe kawałki ( nie kroić,bo będzie gorzka) i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić w małą kostkę, dodać do sałaty. Warzywa polać jogurtem, posypać przyprawami i wymieszać. Kawałki mięsa kłaść na rozłożonych liściach sałaty. Jeżeli będziecie podawać sałatkę dla gości proponuję użyć sałaty karbowanej, wygląda bardziej efektownie. 





























                    SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz