sobota, 2 maja 2015

MUFFINY Z SALAMI







No w końcu zapowiada się majóweczka z prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki pszennej i kukurydzianek, dla mnie zdecydowanie lepsze są z glutenem  :-)



Składniki:


  • 2 szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 dużo jako od szczęśliwej kury 
  • 1 szklanka mleka 
  • pół szklanki roztopionego masła
  • odrobina soli
  • duży ząbek czosnku 
  • łyżka ziół prowansalskich 
  • 2 łyżki startego żółtego sera 
  • 10 dag pokrojonego w kosteczkę parzonego salami 
  • 20 sztuk pokrojonych w kostkę oliwek zielonych lub czarnych 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Przygotować 2 naczynia. W jednym wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, zioła, sól. W drugim mokre, tj. jajko roztrzepane trzepaczką, mleko, masło. 
  2. Następnie połączyć mokre z suchym, wymieszać, dodać salami, paprykę, oliwki, przeciśnięty czosnek, paprykę,ser.
  3. Ciasto przełożyć  do foremek silikonowych lub do formy wyłożonej papilotkami - do połowy. Piec 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. aż będą złotego koloru. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz