poniedziałek, 11 maja 2015

PIECZARKI FASZEROWANE

Już niebawem będę szefem kuchni w organizowaniu komunii, także powoli zbieram, wymyślam i redaguje przepisy. Dziś zrobiłam pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i żółtym wędzonym serem. Wyszły rewelacyjnie także na pewno będą na stole jako przystawka. Jeżeli macie ciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. 






Składniki:


  • 10 dużych pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • pieprz ziołowy 
  • sól
  • 1 pomidor 
  • 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 20 dag żółtego sera wędzonego 
  • oliwa 
Sposób przyrządzenia: 

Pieczarki obrać, usunąć ogonki. Cebule zeszklić na oliwie razem z ogonkami pieczarek, dodać kaszę jaglaną i pokrojonego w kostkę pomidora - wcześniej sparzonego i obranego. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku przyprawami. Poczekać aż przestygnie, dodać jako i starty ser. Ponownie wymieszać. Faszerować pieczarki układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie solą. Zapiekać 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz