piątek, 10 lipca 2015

BRĄZOWY RYŻ Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ

Czasami są takie dni, że nie chce się nic...
nawet gotować, brak weny, chęci i wszystkiego. Dziś właśnie jest ten dzień. W takich przypadkach zawsze sprawdza się szybkie danie z makaronu.Tylko u mnie tym razem się nie sprawdzi, bo nie mam makaronu, nie mam mąki a do sklepu nie chce mi się iść. Jest za to ryż i cukinia, więc zrobię go na sypko z grillowaną wcześniej zamarynowaną w oleju po suszonych pomidorach cukinią z dodatkiem cytrynowego pieprzu. Takie proste, tanie a takie fajne danie :-) 




Składniki: 

  • 100 g ryżu brązowego 
  • łyżka masła
  • 1 średniej wielkości cukinia 
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 
Sposób przyrządzenie: 

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, czyli 1:2 
  2. Kiedy już będzie  miękki i wchłonie całą wodę, dodać łyżkę masła, przykryć przykrywką, zmniejszyć płomień ognia do min i pozostawić  na ok. 2-3 min. 
  3. Cukinie dokładnie wyszorować, wysuszyć i pokroić razem ze skórką w cienkie talarki. Przełożyć do szklanej miski, dodać olej, przyprawy, wymieszać i pozostawić na 30 min. 
  4. Po tym czasie grillować na patelni z każdej strony, wymieszać z gorącym ryżem i jeść :-))

4 komentarze: