Dzisiaj polska kuchnia konesera, w której oto będą pieprzne cycki z kurczaka. Soczyste, mało kaloryczne i w sam raz na niedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-)
- w duże piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki ostu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki cząbru
Sposób przyrządzenia:
- Czosnek przecisnąć przez praskę do naczynia szklanego, dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka opłukać, przekrajać na pół, osuszyć ręcznikiem papierowym i zanurzyć w marynacie. Każda część mięsa powinna być dokładnie obtoczona w zalewie. Naczynie przykryć folią spożywczą i wsadzić na ok. 1,5 godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso smażyć na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor.
- Podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami lub z ZAPIEKANKĄ STUDENCKĄ.
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz