środa, 15 lipca 2015

PIERSI Z KURCZAKA W PIEPRZNEJ MARYNACIE



Dzisiaj polska kuchnia konesera, w której oto będą pieprzne cycki z kurczaka. Soczyste, mało kaloryczne i w sam raz na niedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-) 


Składniki: 

  • w duże piersi z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki ostu balsamicznego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1,5 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • pół łyżeczki cząbru 

Sposób przyrządzenia: 
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę do naczynia szklanego, dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka opłukać, przekrajać na pół, osuszyć ręcznikiem papierowym i zanurzyć w marynacie. Każda część mięsa powinna być dokładnie obtoczona w zalewie. Naczynie przykryć folią spożywczą i wsadzić na ok. 1,5 godziny do lodówki. 
  2. Po tym czasie mięso smażyć na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. 
  3. Podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami lub z ZAPIEKANKĄ STUDENCKĄ.
Smacznego !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz