czwartek, 9 lipca 2015

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ


Kochani lato trwa pełną gębą, pikniki, biwaki i byczenie się na plaży nie sprzyja gotowaniu. Wiadomo, taki piękny czas trzeba spędzać na dworze i magazynować witaminkę D. Ale jakby ktoś chciał zabłysnąć wśród znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-)

Składniki:
  • 275 g ciasta francuskiego (1 placek)
  • 1 żółtko 
  • szklanka cieciorki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • odrobina soli 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany
Sposób przyrządzenia: 

  1. Ciecierzycę namoczyć 1 dzień wcześniej, następnie w tej samej wodzie ugotować - ok. 30-40 min. Kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka na gorąco zblenderować dodając oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany. 
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry  o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem  i piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni. 

                           SMACZNEGO :-)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz