Kochani lato trwa pełną gębą, pikniki, biwaki i byczenie się na plaży nie sprzyja gotowaniu. Wiadomo, taki piękny czas trzeba spędzać na dworze i magazynować witaminkę D. Ale jakby ktoś chciał zabłysnąć wśród znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-)
Składniki:
- 275 g ciasta francuskiego (1 placek)
- 1 żółtko
- szklanka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- odrobina soli
- łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany
Sposób przyrządzenia:
- Ciecierzycę namoczyć 1 dzień wcześniej, następnie w tej samej wodzie ugotować - ok. 30-40 min. Kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka na gorąco zblenderować dodając oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany.
- Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni.
SMACZNEGO :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz