czwartek, 17 września 2015

KOMOSA RYŻOWA - SAŁATKA




Jestem zakochana w komosie ryżowej, która przypomina po ugotowaniu małe białe robaczki.Pierwszy człon nazwy brzmi bardzo egzotycznie, także krótka lekcja, co to takiego. Komosa ryżowa, to roślina hodowana w Ameryce Południowej i nie ma nic wspólnego z ryżem. Młode liście są traktowane i spożywane jako warzywo a owoce to małe ziarenka, z której można zrobić np. mąkę. Powszechnie nazywana ryżem peruwiańskim, pewnie z racji, że wieki temu była głównym pożywieniem Inków. Zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, żelaza oraz drogie Panie witaminy E. Może być zamiennikiem ziemniaków do obiadu czy składnikiem pysznych sałatek, a ja właśnie dzisiaj taką przygotowałam - na momencie 
:-)))

Składniki: 

  • szklanka komosy ryżowej 
  • 1 duży pomidor
  • 2 ogórki zielone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duże awokado 
  • dwie garście rukoli 
  • sól morska, pieprz 
  • oliwa, sok z cytryny 
  • odrobinę kiełków z lucerny 
Sposób przygotowania: 

Komosę ryżową wypłukać, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z rukolą i komosą. Dodać oliwę, sok z cytryny, doprawić do smaku.Udekorować kiełkami. 
Przepyszne jedzenie w kilka minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz