:-))
Składniki:
- 5 marchewek
- mała część selera naciowego
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak
- biała część pora 1/2
- garść orzechów włoskich
- 0,5 cm imbiru
- 1/3 szklanki mleka
- bulion z warzyw, woda lub rosół
- łyżka masła
- sól morska, pieprz,
- sok z cytryny ( ok. 2 łyżek)
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, pokroić wszystkie na małe części, przełożyć do garnka, dodać masło, dusić ok. 5 min ciągle mieszając. Zalać bulionem, rosołem lub wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając w ten sposób zostaje nam więcej witamin. W razie konieczności dolać wody. Podawać wg uznania. Smacznego:-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz