Dzisiaj z moim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam.
Składniki:
- 1 dynia
- 2 ziemniaki
- 1/2 selera naciowego ( korzeń)
- 1 pietruszka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz kajeński
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 serek pleśniowy
- olej
- łyżka kminku rzymskiego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie blenderem na krem razem z liściem laurowym i zielem. Serek obrać z pleśni i sam środek przysmażyć na łyżce oleju na bardzo wolnym ogniu razem z kminkiem. Gotową zupę podajemy na gorąco z łyżką serka i posiekaną natką pietruszki.
1/2 łyżeczki?
OdpowiedzUsuńcóż za czujny czytelnik :-) przeoczenie ale już poprawiłam
UsuńPodoba mi się :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJaka duża dynia
OdpowiedzUsuń