poniedziałek, 6 października 2014

KREM Z DYNI PO POLSKU




Dzisiaj z moim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. 

Składniki: 

  • 1 dynia 
  • 2 ziemniaki 
  • 1/2 selera naciowego ( korzeń) 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz kajeński 
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego 
  • 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 
  • 1 serek pleśniowy 
  • olej 
  • łyżka kminku rzymskiego 


Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie  blenderem na krem razem z liściem laurowym i zielem. Serek obrać z pleśni i sam środek przysmażyć na łyżce oleju na bardzo wolnym ogniu razem z kminkiem. Gotową zupę podajemy na gorąco z łyżką serka i posiekaną natką pietruszki. 

4 komentarze: