Składniki:
- 600 g mrożonych truskawek
- 3 łyżki konfitury z aronii
- 2 łyżki cukru
- 2 duże jajka
- 2 białka
- 1 szklanka chudego mleka
- 1 łyżka oleju z rzepakowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 500 g twarogu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Truskawki rozmrozić i następnie w rondlu na bardzo małym ogniu utrzeć z cukrem i konfiturą. Zblenderować na gęsty sos.
- Mąkę, jaja, białka, mleko, szczyptę soli starannie zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do pooddychania.
- Nasmarować teflonową patelnie olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki na rumiany kolor z obu stron. Przekładać na talerz odwrócony do góry dnem, aby naleśniki nie zaparowały i nie były gumiaste.
- Twaróg rozgnieść widelcem, dołożyć żółtko, cukier waniliowy, śmietanę i za pomocą blendera utrzeć na gładki krem.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Formę do pieczenia lekko nasmarować tłuszczem roślinnym.
- Na każdy naleśnik nałożyć na środek masę serową, boki założyć na nadzienie , a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Piec ok. 15-20 minut aż zrobią się lekko chrupiące. Polać cztery talerze przygotowanym sosem owocowym, ułożyć na każdym po 2 naleśniki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać na gorąco.
ale mi apetytu zrobiłaś
OdpowiedzUsuń:-) cieszę się niezmiernie, bo to juz pierwszy krok do działania :-)
Usuń