Składniki:
- 4 serki camembert
- 1 jajko od szczęśliwej kurki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- odrobina soli
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć z oregano, solą, brązowym cukrem oraz pieprzem.Dodać do śliwek i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać łyżeczkę masła i obsmażyć na nim przygotowane wcześniej śliwki. W każdym serku camembert naciąć kieszonkę i łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany sosem śliwkowym. Smacznego !!
Ciekawy pomysł z tymi śliwkami - fajna komopzycja smakowa.
OdpowiedzUsuńfajna i pyszna
Usuń