sobota, 18 kwietnia 2015

KEKS CZEKOLADOWY

Keks czekoladowy, to tak naprawdę to samo ciasto tylko z kakao i polewą czekoladową. Znane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może gdzieś tam zawsze był z tyłu głowy zapamiętany z babcinych czy maminych wypieków :-) 






Składniki:


  • 280 g maki 
  • 200 g masła 
  • 200 g cukru pudru 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 czubate łyżki kakao 
  • bakalie 
  • 1 kostka czekolady mlecznej 
Sposób przyrządzenia: 

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia,kakao, wcześniej wypłukane i odsączone bakalie. Białka ubić na pianę i powoli dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i nie przejmować się, że jest gęste. Taki jego urok :-) Przełożyć do formy, piec 50 minut w temp. 180 stopni 
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli i polać przestygnięte ciasto. 
Udanego weekendu :-) 


2 komentarze: