środa, 22 kwietnia 2015

ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI

Póki jeszcze nie ma prawdziwej wiosny, to wykorzystałam zimne dni na rozgrzewającą zupę z boczniaków. Oczywiście wyszła rewelacyjna. Papryczka chilli, którą dodałam jest głównym wodzirejem ciepełka w żołądku. Szukałam w necie przepisu ale nie znalazłam, czyżbym była pierwsza :-)




Składniki: 

  • 250 g boczniaków 
  • 5 ziemniaków 
  • garść szczypiorku 
  • porządna garść świeżej bazylii 
  • 1/3  malutkiej papryczki  chilli  
  • sól, pieprz 
  • bulion warzywny 
  • 1 ząbek czosnku 
  • oliwa
  • łyżka śmietany (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaki i grzyby obrać, opłukać pokroić w grubą kostkę. Może być niedbale, bo i tak trafią w szpony blendera. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem - ok 2-3 cm . Boczniaki podsmażyć na oliwie. Dodać papryczkę, szczypiorek, czosnek. Dusić ok. 2 min.następnie przełożyć do garnka z ziemniakami. Gotować do miękkości warzyw. Dołożyć bazylię,śmietanę, zblenderować całość. W razie gdyby było za gęste dodać wody. Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać na gorąco z pieczywem i różnego rodzaju serami. 

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz