Składniki:
- 250 g boczniaków
- 5 ziemniaków
- garść szczypiorku
- porządna garść świeżej bazylii
- 1/3 malutkiej papryczki chilli
- sól, pieprz
- bulion warzywny
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- łyżka śmietany (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i grzyby obrać, opłukać pokroić w grubą kostkę. Może być niedbale, bo i tak trafią w szpony blendera. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem - ok 2-3 cm . Boczniaki podsmażyć na oliwie. Dodać papryczkę, szczypiorek, czosnek. Dusić ok. 2 min.następnie przełożyć do garnka z ziemniakami. Gotować do miękkości warzyw. Dołożyć bazylię,śmietanę, zblenderować całość. W razie gdyby było za gęste dodać wody. Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać na gorąco z pieczywem i różnego rodzaju serami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz