Moja Paella mało ma wspólnego z oryginalną potrawą hiszpańską, ponieważ ryż zamieniłam na kaszę, fasolę i groszek na cukinie i marchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-)
Składniki:
- marchewka
- por
- cukinia
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- łyżka oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- sól,pieprz
- szczypta szafranu
- odrobina papryczki chilli
- Warzywa oczyścić, opłukać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. wszystko pokroić w małe części.
- Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą.Dodać liść laurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 min.
- Na rozgrzany olej wrzucić warzywa - oprócz pomidorów i czosnku. Dusić ok. 8 minut. Po tym czasie dodać zmiażdżony czosnek z pomidorami, zostawić jeszcze ok. 5 minut na ogniu.
- Dodać kaszę, wymieszać i jeść!!!
świetne danie- zdrowe i pożywne!
OdpowiedzUsuń