- 1,5 szklanki wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki oliwy + do posmarowania ciasta i blach
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 200 g gorgonzoli
- 250 g mozzarelli
- szklanka śmietanki 30 %
- 100 g orzechów włoskich
- 1 cebula
- łyżeczka oregano, bazylii
- sól
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Pokruszone drożdże wymieszać z połową lekko podgrzanej wody oraz z cukrem, odstawić na 5 min aż zaczną się pienić. W tym czasie podgrzać resztę wody do takiej samej temperatury .Następnie przesiać mąkę do miski, zrobić wgłębienie na środku, powoli wlewać rozrobione drożdże,resztę wody i oliwę. Gdy składniki z grubsza się połączą dodać sól i energicznie wyrabiać ciasto ręką, ok. 10 min. Można to zrobić w misce jak ja lub na stolnicy. Następnie uformować kulę z ciasta, posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, wcześniej przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. U mnie wystarczyło 30 min, ponieważ postawiłam je na ciepłym piecu kaflowym. Cudownie gotować na wsi, w dużej przestronnej kuchni. Jak mi tego brakowało, niech urlop trwa wiecznie :-)
Kiedy ciasto będzie sobie rosło przygotować nadzienie.
Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć. Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Kiedy ciasto będzie sobie rosło przygotować nadzienie.
Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Zeszklić i dolać śmietankę. Przyprawić przyprawami.Odstawić.Sos powinien zgęstnięć. Gruszkę pokroić w plastry, gorgonzolę porwać na małe kawałki. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwile powyrabiać. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć rozwałkowane ciasto.Przykryć ponownie ściereczką i odczekać 10 min. do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować sosem śmietankowo-cebulowym, na tym poukładać plastry gruszki i ser gorgonzola. Posypać mozzarellą oraz wcześniej sparzonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku do 250 stopni ok. 15 min aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Pizza jest tak pyszna, że już nie trzeba żadnego sosu.
SMACZNEGO !!!!
ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńja się zakochałam :-) tylko trzeba lubić ser "śmierdziuch" :-)
Usuńdobrze mieć dodatkowe ręce w kuchni:-)
OdpowiedzUsuńszczególnie do zmywania :-)
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńzdjęcie takie sobie ale smak, hmmmm fantastyczny :-) polecam
Usuń