środa, 15 października 2014

POMIDOROWA PO FRANCUSKU

Póki co, jesień nas rozpieszcza ale wieczory są już coraz dłuższe i coraz bardziej chłodne. Jeśli szukacie czegoś na rozgrzanie, polecam Wam moją pomidorówkę francuską. Jest bardzo lekka także śmiało może być podawana na kolację. Coś wspaniałego. 







Składniki: 
  • korpus z kury + pierś 
  • 80 dag pomidorów konserwowych 
  • 28 dag konserwowej kukurydzy 
  • 1 cebula 
  • 1 por (biała część) 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 ząbek czosnku 
  • po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymianku
  • garść natki pietruszki 
  • odrobina papryczki pepperoni 
Sposób przyrządzenia: 

Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską. 
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz