wtorek, 14 października 2014

SAŁATKA BURACZANA




Wiecie, że kiedyś panie malowały sobie policzki sokiem z  buraka aby wyglądać zdrowo? To naprawdę się działo, bo burak ćwikłowy faktycznie jest bardzo zdrowy. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i coś dla złośników - układu nerwowego. Warzywo, to jest jednym z najsłodszych o największej zawartości cukru, dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) 




Składniki: 

  • 4 pieczone buraki czerwone 
  • 2 jabłka 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka chrzanu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • odrobina soli 
  • odrobina pieprzu cytrynowego 
  • garść  pestek dyni 
Sposób wykonania:

Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Dołączyć do sałatki. Gotowe!!! Na zdrowie :-) 

4 komentarze:

  1. Smaczna ,wspaniale się prezentuje ..
    Przepis wart uwagi ...
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tania :-) również serdecznie pozdrawiam, dziękuje :-)

      Usuń
  2. A można dodać dynię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast buraczków? Czy jako składnik dodatkowy? Jako składnik dodatkowy, nie bardzo. Trzeba by było skomponować już inny zestaw przypraw, poza tym buraczek + dynia? To będzie źle smakować..

      Usuń