Wiecie, że kiedyś panie malowały sobie policzki sokiem z buraka aby wyglądać zdrowo? To naprawdę się działo, bo burak ćwikłowy faktycznie jest bardzo zdrowy. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i coś dla złośników - układu nerwowego. Warzywo, to jest jednym z najsłodszych o największej zawartości cukru, dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-)
Składniki:
- 4 pieczone buraki czerwone
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- odrobina soli
- odrobina pieprzu cytrynowego
- garść pestek dyni
Sposób wykonania:
Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny., jabłka obrać również pokroić w kostkę. Majonez, jogurt, chrzan dokładnie ze sobą połączyć. Wymieszać razem z buraczkami i jabłkami. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Dołączyć do sałatki. Gotowe!!! Na zdrowie :-)
Smaczna ,wspaniale się prezentuje ..
OdpowiedzUsuńPrzepis wart uwagi ...
Pozdrawiam)
i tania :-) również serdecznie pozdrawiam, dziękuje :-)
UsuńA można dodać dynię?
OdpowiedzUsuńzamiast buraczków? Czy jako składnik dodatkowy? Jako składnik dodatkowy, nie bardzo. Trzeba by było skomponować już inny zestaw przypraw, poza tym buraczek + dynia? To będzie źle smakować..
Usuń