poniedziałek, 13 października 2014

SAŁATKA Z KARTOFLAMI, SEREM BLUE I BOCZKIEM

Ziemniaki, kartofle, pyry, można by rzec, że jesień nimi się zaczyna :-)
 Pewnie nie jednej osobie kojarzą się z tą porą roku .
 Ja jak byłam mała, piekłam kartofelki w popiele z ogniska po jesiennym sprzątaniu 
  podwórka...ale to były czasy :-)  Także z sentymentem do ziemniaków pieczonych  zapraszam na  bardzo sytą sałatkę, która śmiało może służyć jako obiad. 







Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • łyżeczka pieprzu 
  • 2 czerwone cebule 
  • 3/4 szklanki majonezu połączonego z jogurtem, proporcje wg uznania 
  • 4 łyżki balsamico 
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej 
  • kilka plastrów chudego boczku wędzonego
  • garstka posiekanej natki pietruszki 
  • 10 dag sera typu blue 
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone 
Sposób wykonania: 

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry, wymieszać dokładnie z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć pojedynczą warstwę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec, aż ładnie się ze złocą. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w kostkę. Sos majonezowy wymieszać z balsamico i musztardą. Pokrojony boczek  wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Ostudzić ziemniaki, wymieszać z cebulą, pietruszką, ogórkami oraz pokrojonym grubo serem i wędzonką. Polać sosem. 
Podawać od razu po zrobieniu. Sałatka na drugi dzień nie smakuję już tak wyśmienicie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz