wtorek, 28 kwietnia 2015

PAELLA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ




Moja Paella mało ma wspólnego z oryginalną potrawą hiszpańską, ponieważ ryż zamieniłam na kaszę, fasolę i groszek na cukinie i marchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-) 

Składniki:

  • marchewka
  • por
  • cukinia 
  • czerwona papryka 
  • 2 pomidory 
  • szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki wody 
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • ząbek czosnku 
  • sól,pieprz 
  • szczypta szafranu 
  • odrobina papryczki chilli 





Sposób wykonania: 

  1. Warzywa oczyścić, opłukać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. wszystko pokroić w małe części.
  2. Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą.Dodać liść laurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 min. 
  3. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa - oprócz pomidorów i czosnku. Dusić ok. 8 minut. Po tym czasie dodać zmiażdżony czosnek z pomidorami, zostawić jeszcze ok. 5 minut na ogniu. 
  4. Dodać kaszę, wymieszać i jeść!!!

1 komentarz: