:-))
Składniki:
- 5 marchewek
 - mała część selera naciowego
 - 1 pietruszka
 - 1 ziemniak
 - biała część pora 1/2
 - garść orzechów włoskich
 - 0,5 cm imbiru
 - 1/3 szklanki mleka
 - bulion z warzyw, woda lub rosół
 - łyżka masła
 - sól morska, pieprz,
 - sok z cytryny ( ok. 2 łyżek)
 
Sposób przyrządzenia: 
Warzywa umyć, pokroić wszystkie na małe części, przełożyć do garnka, dodać masło, dusić ok. 5 min ciągle mieszając. Zalać bulionem, rosołem lub wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając w ten sposób zostaje nam więcej witamin. W razie konieczności dolać wody. Podawać wg uznania. Smacznego:-)))


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz