poniedziałek, 28 września 2015

ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHAMI I IMBIREM



 Dzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci bo delikatnie słodkawa. Jeżeli będzie podawana mniejszym dzieciom, to można zrezygnować z imbiru. Zaczynamy 
:-)) 

Składniki: 

  • 5 marchewek 
  • mała część selera naciowego 
  • 1 pietruszka 
  • 1 ziemniak 
  • biała część pora 1/2 
  • garść orzechów włoskich 
  • 0,5 cm imbiru 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • bulion z warzyw, woda lub rosół 
  • łyżka masła 
  • sól morska, pieprz, 
  • sok z cytryny ( ok. 2 łyżek) 
Sposób przyrządzenia: 

Warzywa umyć, pokroić wszystkie na małe części, przełożyć do garnka, dodać masło, dusić ok. 5 min ciągle mieszając. Zalać bulionem, rosołem lub wodą 1 cm ponad powierzchnię. Gotować 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie dolać mleko i orzechy,które wcześniej trzeba namoczyć w gorącej wodzie, żeby nie była gorzka zupa. Ponownie gotować 5 min.Po tym czasie zmiksować blenderem.Na koniec dodać starty na tarce imbir obrany wcześniej łyżką, nie nożem. Podobno obierając w ten sposób zostaje nam więcej witamin. W razie konieczności dolać wody. Podawać wg uznania. Smacznego:-)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz