piątek, 25 lipca 2014

TARTA SEROWO- JAGODOWA

 Weekend się zbliża będzie w sam raz do niedzielnej kawki tarta serowo- jagodowa :-) Trzeba korzystać póki jeszcze są jagódki, ja kupiłam od Pani na bazarku 7 zł za litr :-) Prawie darmo. Do dzieła...

































Składniki: 

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka śmietany 12 %
  • szczypta soli
Do miski wrzucamy wszystkie składniki do ciasta – mieszamy, gnieciemy :-) po wyrobieniu kulki zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min
Oczywiście możemy ciasto zagnieść tradycyjnie na stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok.
Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.

masa
  • 350 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • skórka starta z cytryny
  • 350 g jagód
  • 30 g ( 3 łyżki) cukru pudru 
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową.
Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki.
Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą ) :-)

Oto i ona :-) 













4 komentarze:

  1. Kiedy ty na to wszystko masz czas? Chyba moje ni wolne oddają Tobie:) Zazdroszczę Ci tej pasji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z dnia na dzień coraz mniej, im bardziej się wkręcam w bloga tym mniej czasu, ale jest czego zazdrościć. Wynagradzam sobie tym korporacyjny świat :-)

      Usuń
  2. Mniaaam ! Wyglada przepysznie ! :) tez ktoregos dnia zrobie. Paula :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, tylko najlepszy jest teraz czas jak są jagody, potem te chińskie to nie to samo :-)

      Usuń