środa, 8 kwietnia 2015

KREM Z BURAKA CZERWONEGO



Krem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek połączony z czosnkiem. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje rewelacyjnie. W ogóle buraki są kopalnią cennych witamin, działają pozytywnie na naszą odporność, są lekarstwem na zgagę. Niestety mają też mały minus, o którym już pisałam przy  sałatka , otóż mają duży indeks glikemiczny w związku z tym nie powinni go za dużo spożywać cukrzycy. Jednak myślę, że miseczka kremu nie zaszkodzi. 

Składniki:


  • 3 buraki 
  • 3 ziemniaki 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pół szklanki soku pomarańczowego 
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka oliwy 
  • pieprz, sól


Sposób przyrządzenia: 

Buraczki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, zmiażdżony czosnek, tymianek. Smażyć chwilę do momentu intensywnego zapachu. Dodać warzywa, zalać sokiem pomarańczowym, dusić ok. 5 min następnie zalać wodą, 1 cm ponad poziom warzyw. Gotować do momentu zmiękczenia warzyw, całość zmiksować blenderem.Jak jest bardzo gęste dodać wodę, do odpowiedniej dla Was konsystencji. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z kleksem śmietany. Proszę wszystkiego nie zjadać, miseczkę zamrozić przyda się do kolejnego dania. Przepis już jutro. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz