niedziela, 12 kwietnia 2015

RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM









Strasznie długa nazwa dzisiejszego przepisu :-) Roboty też jest z tym trochę ale warto, uwierzcie mi na słowo. Jakiś czas temu wybraliśmy się ze znajomymi do restauracji na naleśniki! Okazało się, że naleśników nie ma i nie będzie, już mieliśmy wychodzić kiedy kelner zachęcił nas na nowość z karty. Kiedy wypowiedział pełną nazwę potrawy nie było mowy o zmianie lokalu. Musieliśmy skosztować to cudo. Restauracja znajduję się przy ul. Grochowskiej w Warszawie, jakby był ktoś ciekawy.
Wydaję mi się, że udało się odtworzyć ten smak..
Jest to przepyszne, mogę jeść i jeść i jeść. Do risotto wykorzystałam zamrożony krem z buraka, oczywiście można użyć koncentratu lub po prostu ugotować warzywo i zetrzeć na tarce. Naprawdę warto posiedzieć w kuchni trochę dłużej. Spróbujcie :-) 

Składniki: 

risotto
  • szklanka ryżu najlepiej takiego do risotto 
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego + 2 łyżki masła 
  • ok. 2 szklanek rosołu ewentualnie wody 
  • szklaneczkę białego wina 
  • 1 chochla kremu z buraka lub koncentratu buraczanego 
  • odrobina soli i pieprzu 
szpinak 
  • pół torebki świeżego szpinaku ok. 150 g
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • łyżka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz 
łosoś
  • 400 g świeżego filetu łososia 
  • sól,pieprz
  • łyżeczka majonezu i musztardy 
sos

  • pół szklanki wody 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka szafranu 
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 





Sposób przyrządzenia:
  1. W rondlu rozgrzać olej z masłem, wsypać ryż, dokładnie wymieszać i lekko podsmażyć aż ryż się zeszkli, ok. minuty nie dłużej, bo się przypali. Wlać wino, wymieszać. Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać chochlę rosołu lub wody. Ponownie mieszać aż wszystko się wchłonie ...i tak do ostatniej chochli kremu z buraka. Pamiętajmy, aby to robić bardzo powoli, bez pośpiechu. Risotto musi być al'dente, miękki na zewnątrz twardy w środku. Nie jest to łatwa sprawa, także czas jest tu naszym przyjacielem. Nie należy wlewać całego płynu na raz, to jest klucz do sukcesu . 
  2. Szpinak przełożyć do garnka, dodać masło, pokrojony w plasterki czosnek i blanszować pod przykryciem. Na koniec doprawić do smaku przyprawami. 
  3. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą drugą majonezem. Owinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach 25-30 minut. 
  4. W garnku po szpinaku wymieszać składniki na sos i zagotować. 
Podawać warstwami: ryż, szpinak, ryba, sos. 
Smacznego !!!


2 komentarze: