środa, 4 marca 2015

Sos holenderski

Sos holenderski dzisiaj przygotowałam pierwszy raz, jest on tak prosty w obsłudze, że zastanawiam się czemu dopiero teraz ...
Może być dodawany do potraw na gorąco, zimno ale oczywiście jedną ze słynniejszych potraw są jajka po benedyktyńsku,wspaniałości.Na pewno od teraz częściej będzie u mnie gościł. 

Składniki:

  • pół kostki śmietankowego masła
  • 4 żółtka 
  • sok z połówki cytryny 
  • pieprz cytrynowy 
  • sól 

Sposób przyrządzenia: 

  1. Masło rozpuścić w garnuszku. 
  2. Żółtka ubić mikserem  razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem najlepiej na parze. 
Następnie powoli wlać gorące masło, w trakcie mieszania sos powinien nabrać mojonezowej konsystencji, czyli coś dla mnie :-)

 Gotowe :-) Przepraszam za zdjęcie ale oczywiście nie miałam czasu i było robione w biegu...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz