niedziela, 15 marca 2015

PLACEK WIELKANOCNY Z DWÓCH JAJ





Placek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze, że często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę. 

Składniki: 
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru 
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju 
  • łyżka kakao 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody 
  • słoik powideł śliwkowych 

Sposób przyrządzenia: 

Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier, olej, jajka
- wszystko razem zmiksować aż powstanie gładka masa. Na koniec dołożyć powidła, wymieszać. Ciasto dzięki temu będzie wilgotne a nie suche. Przełożyć do blaszki. Piec ok. 30 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 




2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie :)
    Wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie tylko wygląda :D przede wszystkim smakuje :-) pozdrawiam

      Usuń