Ostatnio w "Pytaniu na śniadanie" była przedstawiona sałatka z czerwoną soczewicą, oczywiście od razu ją zrobiłam. Wcześniej wydawało mi się, że jak sałatka to tylko zielona odmiana natomiast efekt końcowy, imponujący.Trochę zmodyfikowałam a mianowicie podzieliłam składniki na pół, jedną część zrobiłam identycznie jak w tv a w drugiej zamiast oliwy dodałam olej i odrobinę musztardy. Zdecydowanie moja wersja lepsza. Rewelacyjna. Zaczynamy!!
- szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- 2 małe obrane ze skórki pomidory
- sól, dużo pieprzu
- ok 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka musztardy
Sposób przyrządzenia:
Paprykę, pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Ważne przy pomidorach jest wcześniejsze sparzenie wrzątkiem i wykorzystanie tylko grubej części, tj. środek z ziarnami w tym przypadku jest nam zbędny, ponieważ zrobi się ciapa a tego nie chcemy. Szczypiorek posiekać. Z oleju u musztardy i odrobinę ciepłej wody zrobić sos. Wszystkie składniki, czyli soczewicę i warzywa dokładnie wymieszać, polać przygotowanym sosem. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu.
Smacznego :-))
Wygląda pysznie i kolorowo :). Muszę kiedyś wypróbować ten przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie na przepis na sałatkę z kurczakiem i granatem :) www.an-elle.blogspot.com
OdpowiedzUsuńbyłam widziałam, na pewno zrobię jak tylko skończy się dla mnie post na mięso :-)
Usuń