Wegański kebab, to nazwa oczywiście zapożyczona, dzisiejsze jedzonko nie ma nic wspólnego z kebabem. Będzie tortilla nadziewana cieciorką i warzywami. Dodatkowo polane przepysznym sosem jogurtowo- ziołowym a że jest niedziela, czas odpoczynku i relaksu i nie każdy ma ochotę siedzieć w kuchni,to będzie w sam raz. Nic tylko palce lizać :-) Można również zapakować w pojemnik i wykorzystać w plenerze.
SKŁADNIKI:
- 4 tortille
- puszka cieciorki
- mix sałat
- pomidor
- papryka czerwona
- ogórek
- rzodkiewka
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny
- bazylia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cieciorkę odcedzić z zalewy, zmiksować blenderem dodając ząbek czosnku. Doprawić pieprzem kajeńskim i solą.
Każdy placek tortilli podgrzać na suchej patelni i posmarować pastą.
następnie rozłożyć warzywa ..
i złożyć zawijając w folie aluminiową...
zapakować w torebkę i pójść do parku na niedzielny spacer
jeść :-)
pycha!
OdpowiedzUsuńja jestem zakochana w takiej tortilli :-)
UsuńWłaśnie w sobotę będzie na obiad, ale zamiast tortilli będzie tradycyjny chlebek do kebaba :) i my uwielbiamy z sosem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńoj ja też z sosem czosnkowym ale akurat szłam na piknik i tak wolałam delikatniej z prowansalskim :-)
Usuń