Składniki:
- 8 szt pora ( biała część)
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry)
- 4 łyżki śmietany 18%
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko wyląduje w szponach blendera. Wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony lub typu camembert. Pycha :-)))
Zupa wygląda przepysznie :) Nigdy takiego kremu nie jadłam, ale zupę porową, zwłaszcza z pieczarkami bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńAnia, uwierz mi że o niebo lepiej smakuje niż wygląda :-)
Usuń