Składniki:
- 4 małe cukinie
- 1 ziemniak
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chilli
- bulion warzywny
- sól
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka gorgonzoli
- pestki dyni lub grzanki
Sposób wykonania:
Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami.
Dodatki:
2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz