wtorek, 9 września 2014

KREM Z CUKINII Z GORGONZOLĄ

Dzisiaj propozycja zupy z cukinią oraz z gorgonzolą. Dla osób które nie lubią śmierdziucha alternatywą będzie topiony serek. Pyszny pomysł na obiad zarówno w jednej jak i drugiej odsłonie. Sposób wykonania identyczny.






Składniki:
  • 4 małe cukinie 
  • 1 ziemniak
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • szczypta chilli
  • bulion warzywny 
  • sól
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka gorgonzoli 
  • pestki dyni lub grzanki 

Sposób wykonania:

Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować  pod przykryciem  do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. 

Dodatki:

2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz