Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 2 - 2,5 kg
- 4 litry zimnej wody
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- po kawałeczku: selera, papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga pora (biała część)
- sól, pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy ( w moich stronach babkowy )
- ugotowany makaron
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na części i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka,zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony im będzie bardziej spalona tym lepiej. Po tym czasie wylać mętną wodę i wlać nową. Przykryć mięso i zagotować. Zszumować ( wyciągnąć pianę). Zmniejszyć ogień. Dodać warzywa i przyprawy. Czosnek zmiażdżyć nadgarstkiem i wrzucić do rosołu. Na bardzo małym ogniu z uchyloną przykrywką gotować do powrotu z kościoła :-) Podawać z makaronem i pietruszką. Pycha!!!!
Zawsze odlewam sobie trochę i mrożę. Przydaję się do innych zup lub potraw.
Zawsze odlewam sobie trochę i mrożę. Przydaję się do innych zup lub potraw.
Ja dodaje jeszcze kawałek kapustki:)
OdpowiedzUsuńo, o tym to jeszcze nie słyszałam, tylko się zastanawiam co kapusta daje??
Usuń