Składniki:
- 5 średniej wielkości cukinii
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 1/2 łyżka masła
- śmietana 18 %
- 1 paczka płatków migdałowych
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- chleb na grzanki
Sposób wykonania:
Cebulę zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem wlać do talerzy i posypać dodatkami . Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz