czwartek, 5 marca 2015

TARTA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I KAPARAMI

Dzisiejszy przepis dedykuję mężczyznom, którzy chcieliby przygotować coś wyjątkowego dla swoich dam z okazji Dnia Kobiet lub po prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś tak pysznego i życzyłabym sobie, żeby jakiś Alvaro przygotował specjalnie dla mnie takie cudo. Do tego białe winko, goździk, no i może rajstopy i prezent jak znalazł :-) 





Składniki na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 kostki masła 
  • 1 całe jajko 
  • szczypta soli 
oraz : 
  • 300 g wędzonego łososia 
  • mały słoiczek kaparów 
  • sos holenderski przepis tu
  • tłuszcz do wysmarowania formy 
Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać pokrojone w małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć powierzchnię kawałkami. Panowie, jak z plasteliny :-) 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, naszą tartę przykryć pergaminem i piec ok. 15 min. Następnie wyciągnąć, na całość rozłożyć pokrojonego w duże kawałki łososia i posypać kaparami. Polać sosem holenderskim i ponownie zapiec ok. 10 min. Koniec!!!
I co, takie trudne? Prościzna :-)  


1 komentarz: