Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 1 całe jajko
- szczypta soli
oraz :
- 300 g wędzonego łososia
- mały słoiczek kaparów
- sos holenderski przepis tu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę lub na stół czy blat kuchenny. Zrobić dołek, wbić jajko,dodać pokrojone w małe części masło. Wszystko razem wyrobić, można dodać łyżkę wody. Zrobić kulkę i schować ją w foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć powierzchnię kawałkami. Panowie, jak z plasteliny :-)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, naszą tartę przykryć pergaminem i piec ok. 15 min. Następnie wyciągnąć, na całość rozłożyć pokrojonego w duże kawałki łososia i posypać kaparami. Polać sosem holenderskim i ponownie zapiec ok. 10 min. Koniec!!!
I co, takie trudne? Prościzna :-)
Mniam mam zamiar zrobić ją na sylwestra
OdpowiedzUsuń