sobota, 16 sierpnia 2014

KREM Z KALAREPY Z BOBEM

Za oknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)





Składniki:


  • 3 kalarepy 
  • 1 marchewka 
  • 1 mała pietruszka 
  • 4 małe ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 litr bulionu 
  • sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki
  • 200 g bobu 
  • natka pietruszki 
  • parmezan lub inny starty ser 
Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować blenderem, Zupę podawać posypanym bobem, natką pietruszki i serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz