- 3 kalarepy
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 4 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki
- 200 g bobu
- natka pietruszki
- parmezan lub inny starty ser
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować blenderem, Zupę podawać posypanym bobem, natką pietruszki i serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz