Zaczynamy.
Składniki:
- 2 świeże szklarniowe ogórki
- 25 mrożonych krewetek
- 2 łyżki szklanki śmietany 18%
- 1 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej szalotki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 ziemniak
- ząbek czosnku
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone krewetki wrzucić do wrzątku na kilka minut. Ogórki umyć,obrać i przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli są duże pestki, to usunąć i miąższ pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni, podsmażyć cebulkę, dodać ogórki i smażyć 5 minut mieszając.
Do garnka z bulionem przełożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka, ogórki z cebulką i gotować 10 minut. Następnie dolać śmietanę,czosnek, zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Dodać krewetki i gotować 2 minuty.
Na talerzu posypać papryką i szczypiorkiem jeść na gorąco. Zupę można wykorzystać jako chłodnik ale w takim przypadku nie dodawać ziemniaka.
Na talerzu posypać papryką i szczypiorkiem jeść na gorąco. Zupę można wykorzystać jako chłodnik ale w takim przypadku nie dodawać ziemniaka.
Ostatnio robiłam zupę z krewetkami i łososiem i choć jestem umiarkowanym fanem "robaczków" :) to w zupie bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń