Będą naleśniki. W ogóle naleśniki, są potrawą, którą zrobiłam pierwszy raz będąc jeszcze małą dziewczynką, może dlatego są dla mnie wyjątkową potrawą. Na gorąco, na zimno, na ciepło.
W każdej postaci, uwielbiam .
Składniki
ciasto:
- 170 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny)
- szczypta soli
farsz :
- 1 kostka białego sera
- 1/2 cytryny
- 1 zielony ogórek
- 200 g łososia wędzonego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-)
Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań. Pycha
Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-)
Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań. Pycha
Mmm....marzę by skosztować tych Twoich kucharskich popisów:)
OdpowiedzUsuńhmmm, no to jaki problem :-) wszystkie przepisy podane jak na widelcu, zapraszam do kuchni :-)
UsuńW kuchni nie chce mi się stać w takie upały:)
UsuńPoproszę o catering do pracy:*
gdyby anonim się podpisał, to może dało by radę coś z tym cateringiem :-)
Usuń