Z tej proporcji wyszło mi 5 sztuk.
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 batat
- garść koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Poza tym :
- 5 okrągłych grahamek
- rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny
- sos jogurtowo- ziołowy
Sposób przyrządzenia:
Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą ze sobą połączone dodać mąkę, koperek i zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
Usuńdołączyłam