Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kaszy owsianej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 50 g serka śmietankowego topionego
Sposób przyrządzenia:
- Kaszę opłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać i posiekać.
- Rozpuścić masło i zeszklić cebulę, potem dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
- Do przestudzonej kaszy dodać roztrzepane jajka i pieczarki z cebulą. Przyprawić pieprzem, solą i na koniec dodać serek. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą.
- Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopni.
- Wyjąć na duży talerz, odwracając formę do góry nogami.
- Podawać z pieczonym mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz