- Składniki na ciasto:
- 300 mąki pszennej + mąka na podsypanie
- 3/4 szklanka bardzo gorącej wody
- 30-40 g stopionego masła
Składniki na farsz:
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 280 g sera ricotta
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- odrobina soli
- 170 g suszonych pomidorów z zalewy
Sposób przyrządzenia:
- Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min.
- Łososia pokroić w kostkę i zemleć w moim przypadku blenderem, dodać ser, pieprz cytrynowy, sól, odsączone i pokrojone na drobno pomidorki - 1/3 zostawić do posypania. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej i wrzącej wodzie, ok 3 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco, posypując wcześniej pokrojonymi w kostkę pomidorkami i odrobiną zalewy z pomidorów lub podsmażyć na rumiano.
- Jeść :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz