poniedziałek, 8 czerwca 2015

ZUPA POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM

Po szaleństwach weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-) 






Składniki:
  • 1 por
  • 2 ziemniaki 
  • 1 marchewka 
  • 50 g serka topionego 
  • sól, pieprz
  • ok. 2 litry rosołu przepis tu
  • łyżeczka majeranku 
  • 2 łyżki startego sera 
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 12 %
Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć, bo czają się tam miedzy warstwami tony piasku. Następnie pokroić w talarki,przełożyć do garnka. Dodać masło i chwilę podsmażyć. Dołożyć ziemniaki i marchewkę, podlać rosołem. Gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać serek topiony, przyprawy. Kiedy serek się rozpuści zaprawić śmietaną i ewentualnie zmiksować na krem. Podawać posypanym serem i grzankami. Smacznego :-))))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz