Dawno mnie tu nie było. Przepraszam ale nie miałam weny na wymyślanie, ciągle i namiętnie wcinałam CHŁODNIK z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Nie mogłam się powstrzymać :-) Na szczęście dziś przyszła pora i zrobiłam pulpety z bazylią. W sumie, to do takiego mięska można dodać wszystko, więc wymyśliłam po włosku. Bardzo dobrze smakuje na gorąco z SOS POMIDOROWY lub na zimno z SOS TYSIĄCA WYSP . Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-)
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerki
- sól, pieprz ziołowy
- garść posiekanej bazylii plus kilka listków na przybranie
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z jajkiem, bazylią i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Formować kulki mokrymi dłońmi i wrzucać na gotującą wodę. Podawać wg uznania dekorując listkami bazylii. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz