Sernik robiłam pierwszy raz i od razu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty i do ogarnięcia temat. Uwierzcie mi, ja raczej nie jestem ciastkowa, zdecydowanie wolę gotowanie, a że urodziny ma się raz do roku, to się poświęciłam i na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa:
- 500 g białego sera tłustego
- 125 serka waniliowego
- 1 laska wanilii
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
Rabarbar:
- 3 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 - 8 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki suche na ciasto wymieszać ze sobą( na stolnicy lub w dużej misce) , dodać zimne masło i siekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Moje wyszło cudnie miękkie - sama byłam zdziwiona :-) następnie formować z niego kulkę i włożyć do lodówki.
- Ser zmiksować za pomocą blendera, dodać serek waniliowy. Miksować na jednolitą masę, dodać budyń, ziarenka z 1 wanilii, cukier puder, jajko i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Rabarbar obrać z błonki, pokroić na 2 cm kawałki, włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier puder i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ,zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Drugą rozwałkować i wylepić spód oraz boki ok. 3 cm
- Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypką z mąki i cukry ( to w czym był rabarbar) oraz wiórki kokosowe. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałe ciasto kakaowe.
- Piec ok. 45 min - poczekać do wystygnięcia i delektować się tym fantastycznym smakiem.
Ja nie wytrzymałam aż wystygnie poparzyłam sobie język :-)
UDANEJ NIEDZIELI WSZYSTKIM ŻYCZĘ !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz