piątek, 26 czerwca 2015

DROŻDŻOWIEC KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ








Z ciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/jogurtowe-ciasto-kukurydziane.html. Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się tej mąki oczywiście niepotrzebnie, bo wyszło wspaniałe. Nie mogę przestać jeść :-)  . 

Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 3 dag drożdży 
  • 1/3 szklanka cukru 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli 
  • 50 dag czereśni 
  • tłuszcz do formy 
oraz na kruszonkę:

  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej 
Sposób przyrządzenia: 

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie roztopić masło i przestudzić. Do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, lekko roztrzepane jajka, masło, sól, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykry ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę z w/w składników - wszystko wymieszać i wyrabiać aż powstaną grudki.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować i przenieść na wcześniej natłuszczoną blachę. Ułożyć czereśnie, posypać kruszonką.





 Przykryć odstawić na 15 min. Po tym czasie piec 40 min w nagrzanym do temperatury 180 st.piekarniku. Ciasto idealne do porannej kawy lub na kolację do szklanki mleka. Uwielbiam....





2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe jest bardzo pyszne i pulchniutkie. Z czereśniami musi być mega.

    OdpowiedzUsuń