Z ciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od BLOGA http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/jogurtowe-ciasto-kukurydziane.html. Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam się tej mąki oczywiście niepotrzebnie, bo wyszło wspaniałe. Nie mogę przestać jeść :-) .
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 dag drożdży
- 1/3 szklanka cukru
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 dag czereśni
- tłuszcz do formy
oraz na kruszonkę:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przyrządzenia:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie roztopić masło i przestudzić. Do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, lekko roztrzepane jajka, masło, sól, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykry ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę z w/w składników - wszystko wymieszać i wyrabiać aż powstaną grudki.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować i przenieść na wcześniej natłuszczoną blachę. Ułożyć czereśnie, posypać kruszonką.
Przykryć odstawić na 15 min. Po tym czasie piec 40 min w nagrzanym do temperatury 180 st.piekarniku. Ciasto idealne do porannej kawy lub na kolację do szklanki mleka. Uwielbiam....
Uwielbiam ciasto drożdżowe jest bardzo pyszne i pulchniutkie. Z czereśniami musi być mega.
OdpowiedzUsuńjest fantastyczne :-) polecam
Usuń